frame domotica / frame elektrotechniek

‘Groeien door geen probleem uit de weg te gaan’

Bouw, Installatie & Techniek | 2021

Op de website van FRAME Domotica staat een indrukwekkende serie foto’s van een woonhuis. Niet dat het huis zo bijzonder is, maar op iedere foto staat vermeld hoe FRAME  de verlichting, beveiliging, verwarming, ventilatie en zelfs de stroomvoorziening voor een oplaadbare auto in één systeem heeft samengebracht. Dát is domotica.

In 1993 begonnen Frank Lasschuit en Menno Schroots samen hun bedrijf FraMe Elektrotechniek. Wij spreken Menno: “Frank deed vooral de installaties en ik kwam erbij voor inkoop en administratie. Hij komt uit de elektrotechniek en ik heb een achtergrond in kopieermachines en netwerken.” Terwijl dat allemaal lekker doorgroeide kregen ze rond 2003 een verzoek van één van hun leveranciers van schakelmateriaal. “Die hadden een project van een woonhuis in Hoofddorp waar een geheel draadloze installatie aangelegd moest worden. Zij gaven ons de uitdaging dat compleet te verzorgen.”  De rest is – zoals dat heet – geschiedenis.

‘Wil je het 1960-systeem of wil je modern?’

Domotica is gebaseerd op netwerktechnologie. “Geen hotelschakelingen meer, maar iedere schakelplek centraal te programmeren hoe hij lokaal kan werken. Wij leveren installaties die zijn gebaseerd op het KNX-protocol waar vele verschillende fabrikanten (schakel)materiaal voor leveren.” FRAME ontwerpt de systemen die de gebruiker van een woonhuis, kantoor of ander gebouw nodig heeft. “Zeker bij nieuwbouw, maar ook bij verbouw. Verbouwingen zijn het moment om de hele installatie en alle wensen en mogelijkheden goed onder de loep te nemen. Als je dán afstapt van het oude systeem met plafonddozen uit 1960 naar domotica, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden open.”

De Noord-Zuidlijn, maar vooral woonhuizen

“Het meeste werk zit in de aanleg of vervanging van installaties van woonhuizen. Bij een compleet domoticasysteem kun je allereerst denken aan de besturing van je binnen- en buitenverlichting. In principe kun je iedere lamp dan schakelen vanaf iedere plek in huis. Maar wij sluiten ook de afzuiging van de keuken of de ventilatie van je badkamer aan. Automatische zonwering, de hele alarminstallatie, je elektrische vloerverwarming, de beregening van je tuin: wij kunnen alles dat op elektriciteit werkt koppelen, zelfs als het geen schakelaar heeft, zoals rook- of hittemelders.” Het is vervolgens met een tablet te programmeren. “Ook weer draadloos en op afstand, en als je hulp nodig hebt dan doen wij dat zónder dat wij bij je langs hoeven te komen.”

En hoe zit het dan met die Noord-Zuidlijn? “Langzamerhand is onze expertise voldoende groot om installateurs bij dat soort grote projecten te ondersteunen. Wij zorgen dan voor de programmering van de systemen. Kennelijk doet onze naam de ronde, want dit soort bijzonder klussen krijgen wij steeds meer.” Zoals bijvoorbeeld Tivoli, Vredenburg in Utrecht.

Van techniek naar advies FRAME ontwikkelt zich zo steeds meer tot domotica-specialist. “Wij installeren zelf en wij assisteren zelfstandige installateurs. Wij gaan niet veel problemen uit de weg en zo groeit onze ervaring.” 

Menno geeft zelfs les domotica bij het Novacollege: “De techniek gaat razendsnel, maar wij hebben er plezier in om daar boven op te blijven zitten, zodat wij onze specialistenrol behouden.”


Contactgegevens van Frame Elektrotechniek/Domotica

Rutherfordstraat 39
2014 KA Haarlem

TelefoonnummerE-mailadresWebsite