bouwens kunststof kozijnen maakt al 33 jaar alles in eigen fabriek

Onafhankelijke kozijnenmaker houdt zich makkelijk staande tegen ‘grote’ jongens

Bouw, Installatie & Techniek | 2021

Ben Bouwens liet bij zijn overlijden afgelopen september zijn bedrijf achter in de vaardige handen van zijn dochters Sandra en Barbara. En natuurlijk die van zijn echtgenote Wies: “Hij was er enorm trots op hoe onze dochters de zaak hebben overgenomen. Het is en blijft een onafhankelijke familiezaak, waar de derde generatie nu ook al in werkt.”

Van het begin af aan maakt Bouwens de kunststof kozijnen in eigen fabriek. “Eerst gewoon vlak en wit, nu werken wij voornamelijk met het renovatieprofiel (verdiept liggend) wat nauwelijks te onderscheiden is van houten kozijnen.” Inmiddels zijn er meer mogelijkheden en kleuren, houtnerf en een oneindige variatie in profielen bij gekomen. Het is nog steeds een hard groeiende markt. Een groei die ze vanuit het huidige pand met het team van 6 vrouwen en 5 mannen prima aankunnen. “Maar als er morgen een goede vakman op de stoep staat, dan nemen wij hem aan.”

Inmeten en adviseren 

Sandra en Barbara werken al ruim twintig jaar voor het bedrijf. Sandra op kantoor, bij de planning en administratie. Barbara gaat naar de klanten. “Inmeten en adviseren; zeg maar, techniek en of het er goed uitziet. Voor het inmeten moet ik goed kijken naar de huidige constructie: wat voor sponning is het, wat is er nodig.” De techniek is maar een klein deel van het werk. “Wij kunnen veel meer leveren dan klanten van kunststof verwachten. Met die kennis denken wij dus ook graag mee over vormen en vlakverdelingen die het best passen bij de sfeer van het huis.” Daar zouden ze in de fabriek graag meer van laten zien, dus denken ze na over een verbouwing die ruimte schept voor een grotere showroom.

Levering aan particulier en aannemer

Het meeste werk komt direct van huiseigenaren. “Wij maken geen reclame en krijgen alle klanten door mond-tot-mondreclame. Dan hebben de buren dus gezien hoe mooi het is geworden.” Naast particulier werk krijgen ze ook opdrachten van aannemers “ook voor unieke projecten, maar ook voor kleine series.” En het zijn niet alleen kozijnen die Bouwens levert: natuurlijk ook deuren en (schuif)puien. “Zelfs dakkapellen, rabatdelen, ramen en rolluiken. Alles waar een klant het gemak van kunststof wil in plaats van hout.”

Eigen fabriek betekent kwaliteit

“Mijn vader”, vertelt Barbara, “heeft ook al vanaf het begin een ándere aanpak gekozen dan de meeste andere kozijnenmakers. Stevig en goed was zijn motto en daar zijn wij nooit vanaf geweken.” Zo monteert Bouwens ook in kleine maten altijd staal in elk kunststof kozijn en monteren zij het stelkozijn om het kozijn vóór het de gevel in gaat. Bouwens ontwikkelt ook nog steeds verder, met zelf ontworpen rubberen muurafsluitingen en moderne machines. “Wij zijn zo makkelijk in staat ons zelf staande te houden tussen de ‘grote’ jongens in kunststof kozijnen.”


Contactgegevens van Bouwens Kunststof Kozijnen Fabriek

Jan Tademaweg 37
2031 CT Haarlem

TelefoonnummerE-mailadresWebsite

Sterkste Schakel van de regio Kennemerland Grande Finale 2021

12-11-2021

Meer informatie & kaarten bestellen