traiteur-slagerij ton & ginny de wit – een begrip in heemstede en ver daarbuiten

‘Wij worden de duurzaamste slager van het dorp’

Publieksprijs

Detailhandel | 2022

‘Alles is dagvers in onze schappen, dus het gaat nooit op.’ Dat is natuurlijk een puzzel van in- en verkoop die Ton de Wit na twee-en-dertig jaar ervaring aardig onder knie heeft. Samen met zijn echtgenote Ginny en 9 medewerkers voorziet hij liefhebbers van een goed stuk vlees in Heemstede.

‘Er zijn allerlei ontwikkelingen in het vak die ons flink scherp houden,’ vertelt Ton, ‘bijvoorbeeld de informatieplicht van ingrediënten. Wanneer ik besluit een mooi stuk gegrilde kip met andere kruiden op smaak te brengen, dan moet ik eigenlijk alle bestanddelen van die kruidenmix op het product vermelden. Of de hoeveelheid calorieën vermelden van een biefstuk.’ Dat was wel anders toen hij op zijn 20e zijn eigen zaak begon in de Raadhuisstraat. ‘Maar op zichzelf is scherp zijn niet verkeerd: wij proberen telkens de wensen van de klant een stapje voor te blijven.’

Meer dan 200 zelfgemaakte producten

Het traiteurgedeelte van de zaak heeft in die 32 jaar een grote vlucht genomen. ‘Het is de grote trend van het gemak dat wij allemaal kunnen bieden. Daarbij kun je ons zien als een soort chefkok aan huis: wij verzorgen een uitstekende maaltijd, met mooie ingrediënten, goed klaargemaakt voor een bedrag waarvoor je het zelf nauwelijks kunt. Laat staan dat je er de tijd voor hebt.’ Dagelijks biedt de Traiteur-Slagerij dan ook zo’n 200 producten. ‘Van eigen gemaakte hamburgers, hors-d’oeuvre-schotels, gerechten tot en met meer dan 30 kant-en-klaar maaltijden.’ En dan hebben wij het nog niet eens over de vele belegde broodjes gehad.

‘Eerlijk vlees’

De andere trend is die in het vlees zelf. ‘Daar gebeuren twee dingen: de herkomst en de kwaliteit. Een goede slagerij, zoals de onze, haalt zijn vlees van een bekende, vertrouwde bron. Zo betrekken wij onze koeien van een boer in IJsselstein. Ik weet precies hoe die zijn opgegroeid en gevoed. Ik vind het belangrijk om dat aan onze klanten te kunnen uitleggen.’ Dat is ook van belang bij – het verhaal over – de kwaliteit: ‘Vroeger zocht men mager vlees, want vet was slecht. Nu vraagt men om mooi dooraderd vlees, met echt, goed vet. Dan heb je het dus over een ándere koe! Die weten wij te vinden.’ Ook bij varkens en kippen geldt dit. ‘Ik vind het mooi en uitdagend om samen met de boeren het juiste, eerlijke vlees voor te schotelen.’ Daar komt bij dat De Wit de duurzaamste slager in Heemstede wil zijn.

Omstandigheden leiden tot strakke keuzes

De Wit en zijn echtgenote werken hard. ‘Er zijn hier zes goede slagers, dus de keuze voor de klant is groot. Wij hebben in Heemstede en omstreken zo’n 6.000 klanten. Die komen niet allemaal wekelijks, hoor. Sommigen komen af en toe voor onze specialiteiten.’ Wil je die allemaal tevreden houden dan moet je je tijd goed besteden. ‘Door het gedoe van de afgelopen jaren hebben wij daarvoor een aantal bakens verzet. Zo hebben wij besloten niet opnieuw te beginnen met barbecues bij mensen thuis. Verder zullen wij het restaurant dat wij hadden niet heropenen.’

De winkel draaide deze jaren uitstekend. ‘In de winkel hebben wij veel van onze klanten extra kennis kunnen laten maken met onze kwaliteiten. Ook, misschien wel juist, omdat wij met minder klanten in de zaak, meer rust hadden in de winkel. Dat biedt toch de gelegenheid wat extra tijd te besteden aan extra of nieuwe vragen.’ Ook bij Ton en Ginny zie je zo het echte ondernemerschap doorschemeren.


Contactgegevens van Slagerij Traiteur Ton de Wit

Raadhuisstraat 33
2101 HC Heemstede

TelefoonnummerE-mailadresWebsite