oléron, specialist in vis & visgerechten

‘Klanten inspireren ons de mooiste dingen te doen met vis’

Detailhandel | 2022

Het Île d’Oléron is een beroemd eiland aan de Franse kust. Voor zijn stranden, voor de zeilsport en voor de vissers die daar de mooiste vangsten en vooral oesters uit de Golf van Biskaje aan land brengen. Jan Barnhoorn noemde zijn speciaalzaak in vis en visgerechten in Heemstede naar het eiland. Daarmee liet hij meteen zien waar hij op mikt: exclusieve kwaliteit.

Barnhoorn heeft de juiste ‘papieren’: hij komt uit Katwijk en leerde het vak bij verschillende speciaalzaken in de regio. Zijn echtgenote Fiona, met wie hij samen de zaak runt, werkte ook al eerder in de branche en is dochter van een haringleverancier. De liefde voor vis zit er dus goed in; in Heemstede vonden ze in korte tijd een groep klanten die net als zij die liefde voor kwaliteitsvis delen.

‘Wij hebben de zaak fris en open ingericht, zodat mensen goed kunnen zien wat wij doen. Wij betrekken de vis van vertrouwde leveranciers, waar ik zelf het aanbod keur. En wij maken er zelf de mooiste specialiteiten van. Dagvers en voor je neus bereid door onze chefkok.’

De toonbank gaat iedere dag leeg

De uitdaging van iedere winkelier van versproducten is de juiste balans vinden tussen inkoop en verkoop. ‘De toonbank van de verse gaat iedere dag leeg, dus als het op is, is het op. Onze klanten begrijpen dat, maar willen dan wel een goed voorstel voor een alternatief. Dat is ook een mooi deel van het werk, omdat je dan écht in gesprek gaat over de smaak die zij wensen of over wat ze met de vis willen doen in een gerecht.’ Sinds de opening van de zaak in 2018 hebben ze zoveel leuke, aardige wensen van klanten voorbij horen komen dat het assortiment blijft variëren. ‘Een voorbeeld: carpaccio van tonijn en de verse, zelfgemaakte sushi. Wij vinden het niet moeilijk met de verandering van smaak mee te bewegen. Het aanbod van vis blijft breed en wij kunnen er veel van maken.’

Spaghetti a la vongole

Vier dagen in de week bereidt chef kok Menno de specialiteiten op eigen recept. ‘Hij verdient die titel, omdat wij anders dan bij een ‘gewone’ viszaak ver gaan in de bereiding van gerechten. Kant-en-klaar voor thuis, grote schotels voor catering en voorbereiding van maaltijden voor zorginstellingen. Je kunt bij ons een moot zalm krijgen om zelf af te maken of je kiest iets van onze menukaart.’ Zalm di nocci of spaghetti a la vongole, bijvoorbeeld. ‘Wij helpen een beleving te maken van je maaltijd, of je hem nu zelf maakt of wanneer wij dat doen.’

Duizenden klanten

Voor Jan en Fiona is Oléron hun eerste eigen zaak. ‘Tot aan de Kerst van ons eerste jaar hebben wij nauwelijks rust genomen om te zien wat wij hebben neergezet. Daarna konden wij zien dat onze zaak ‘staat’. Wij leren onze vaste klanten en hun wensen kennen.’

‘Vis is hartstikke gezond’

‘Alles met mate, natuurlijk, maar vis is hartstikke gezond. Vol met vitaminen en visvetzuren die goed voor je hart en vaten zijn. Wij vinden het natuurlijk fijn dat wij daarmee aansluiten op gezonde lifestyles. Wij zien de vraag naar vis alleen maar groeien en gelukkig kunnen wij daarin voorzien. De visserij is goed gereguleerd en wij zien geen vermindering van het verantwoorde aanbod.’

Voor fijnproevers zullen Jan, Fiona, de chefkok en het team altijd wat lekkers kunnen bieden.


Contactgegevens van Oléron Heemstede

Zandvoortselaan 167
2106 AM Heemstede

• Bel: 0233030395 • E-mail: [email protected] • Website: www.oleronvisspecialist.nl