kaashuis tromp in bloemendaal geeft regelmatig iets terug aan het dorp

Geen kaasspeciaalzaak, maar een speciale kaaszaak

Detailhandel & Automotive | 2021

In de winkelstraat van Bloemendaal, midden in het dorp, zit Kaashuis Tromp. “35 vierkante meter, met alleen maar kaas. Het wemelt in de straat van zaken met lekkernijen en de mijne gaat alleen maar over kaas.” Het is de zaak van Wim Tromp, de jongste van de acht broers en zussen die samen een hele keten van kaashuizen in Nederland hebben neergezet.

Wim Tromp heeft geen klanten, alleen maar vrienden. “Mijn zaak is een dorpswinkel. Samen met mijn collega’s bedienen wij vrijwel alleen maar vaste klanten. Dus dat zijn allemaal bekenden van wie wij in de loop der jaren hebben geleerd waar ze van houden, waarom ze bij ons komen, etcetera.” Tromp vindt dan ook dat hij leeft van het dorp en dus ook vóór het dorp. “Ik probeer dan ook veel aan het dorp ‘terug te geven’.” Dat doet hij onder meer door sponsoring, maar ook door enthousiaste deelname aan speciale acties. Bijvoorbeeld met ‘Helpende Kaas’, een actie van kaasmaker Cono uit de Middenbeemster: “Voor iedere kilo die ik daarvan verkoop doneer ik €1 aan Bloemenstroom voor hun ouderen-activiteiten.

‘Wij zijn ondernemers met elkaar’

Tromp heeft het goed getroffen met zijn huidige medewerkers. “Samen spelen wij het spel met de klant. Dat begint bij onmiddellijk goed luisteren waar hij of zij voor komt. Zolang het om kaas gaat mag je tenslotte alles vragen: is de kaas voor bij de borrel, voor in een gerecht, voor op brood? Mag de klant rauwemelkse kaas of niet? Moet het een bekende kaas zijn of wil men wel eens iets anders proberen?” 

Met zijn medewerkers bespreekt hij de zaken en de beste manier om de klanten te bedienen. “Wij zijn ondernemers met elkaar, dus weten ze net zoveel over het reilen en zeilen van de zaak als ik.” Eén van die medewerkers is hij nu al aan het begeleiden om later de zaak over te nemen.

Kaas van eigen koe, en geit en schaap

“Onze winkel is gespecialiseerd in kaas. Dat betekent dat wij bijna géén extra’s hebben die je elders bij kaaszaken ziet. Geen nootjes, geen worstjes, geen delicatessen, alleen een beetje wijn. Maar die komt dan ook van een bekende met zijn eigen wijngaard in Frankrijk.” Op die manier past er erg veel kaas in de kleine winkel. Nederlandse kaas, natuurlijk, maar ook veel uit het buitenland. “En wij hebben kazen van eigen koeien, geiten en schapen. Daarvan weten wij dus precies hoe de beesten leven, wat ze te eten krijgen en hoe de boeren de kaas met eigen recepturen maken.”

Het is niet de enige trend waar Tromp op inspeelt. “Duurzaamheid is belangrijk, net als ‘kaas uit de buurt’. Zo hebben wij een eigen ‘Haarlems Beleg’-kaas geïntroduceerd. Daarnaast verzorgen wij veel kant-en-klaar producten: complete kaasplanken en borrelpakketten. Maar nooit standaard, altijd op maat.”

Vrienden kwamen ons helpen

Dat Kaashuis Tromp geen klanten, maar vrienden heeft bleek afgelopen jaar nog eens opnieuw. “Net als vele detailhandelaren kregen wij het erg druk met het bezorgen van bestellingen. Dat konden wij zelf niet bolwerken, maar daar kregen wij hulp van vele vrienden die voor ons op pad gingen.”

Kaashuis Tromp kan niet zonder de kaasliefhebbers in Bloemendaal, maar zij kennelijk ook niet zonder het Kaashuis.


Contactgegevens van Kaashuis Tromp

Bloemendaalseweg 22
2061 CK Bloemendaal

TelefoonnummerE-mailadresWebsite

Sterkste Schakel van de regio Kennemerland Grande Finale 2021

12-11-2021

Meer informatie & kaarten bestellen