smit velsen is de ‘adviseur die je kent’

‘Het échte werk komt ná de cijfers’

Dienstverlening (> 5 medewerkers) | 2021

Op de gevel van het kantoor aan de Kennemerlaan in IJmuiden staat City of Finance. “Dat is een geintje”, zegt Marcel Smit. “Vroeger zat hier bioscoop City.  Dat weet iedereen nog steeds, dus daar wilden wij een knipoog naar maken. Ons werk is misschien niet zo spannend, de ontvangst is er hier niet minder om.”

Met het kantoor in een winkelstraat kan iedereen gewoon naar binnen lopen. “Het gebeurt vaak genoeg dat nieuwe klanten ons hier spontaan bezoeken. Dan staan wij meteen voor ze klaar.” Niet alleen met een kopje koffie, overigens. “Sinds het begin van mijn eigen bedrijf heb ik teamleden om mij heen verzameld die net zoveel van klanten en ons vak weten als ik.” Dat team bestaat uit zeven mannen en vrouwen die samen ongeveer 200 MKB’ers bijstaan met alle mogelijke financiële zaken.

MKB helpen…en in leven houden in corona-tijd

“Wij doen alles: van de bakker op de hoek tot een grote importeur van tropisch hardhout. Wij helpen ze met administraties, jaarstukken, belastingadviezen en -aangiftes. Daarbovenop helpen wij ze met advies over hun bedrijf, met name reorganisaties, bedrijfsopvolging en (strategische) plannen.” Met het bieden van de helpende hand hebben Marcel en zijn collega’s het de afgelopen periode extra druk gehad. “Wij hebben heel wat bedrijven mogen helpen overleven te midden van alle maatregelen. Het aanvragen van allerlei ondersteuning was geen sinecure. Als je het niet goed deed dan kun je inmiddels weer van alles terugbetalen. Dat hebben wij voor onze klanten dus voorkomen.”

Banken, kredieten en toekomst

Smit begon zijn loopbaan bij een bank. “Toen ik daar net lekker zat werd er gereorganiseerd. Bij het accountantskantoor waar ik daarna ging werken kon ik vrij snel niet meer doorgroeien. Dan ga je dus voor jezelf werken.” Vanaf dat moment heeft Smit niet meer omgekeken. “En het helpt mij nog steeds. Wij weten precies hoe banken en accountants werken en waar wij net iets meer kunnen betekenen voor ónze klanten.” Bijvoorbeeld bij het vinden en uitwerken van financieringen. “Via ons netwerk kunnen wij dat goed op poten zetten.”

De adviserende rol

“Ik sta bekend als een eigenwijze ondernemer. Dat neem ik graag voor lief want daarmee ga ik wel tot het uiterste voor mijn klanten. Het kan nu eenmaal gebeuren dat klanten moeite hebben om onze adviezen uit te voeren. Als ik dan zeker weet dat het wél goed voor hun bedrijf is zal ik ze zeker níet naar de mond praten.” En met zijn expertise zit het wel snor. “Ikzelf doe dit werk al bijna dertig jaar en ik heb vreselijke goede teamleden met hun eigen specialismen.” Dat leidt tot creatieve suggesties. 

Crisishulp

Ook al gaat het goed met je bedrijf, een ‘ongeluk’ zit in een klein hoekje. “Een flink deel van ons werk zit in brandjes blussen. Dan gaat het ook om cijfers, maar vooral om emoties, frustraties of juiste grote ambities.” Smit helpt een klant met nadenken over de toekomst en het op een rijtje zetten van mogelijkheden. “Dat is crisismanagement of coaching en altijd maatwerk. Mooi werk waar ik zelfs een heel apart bedrijf voor heb opgezet: MKB Interim Nederland.”


Contactgegevens van Smit Velsen B.V.

Kennemerlaan 89
1972 EJ IJmuiden

TelefoonnummerE-mailadresWebsite

Sterkste Schakel van de regio Kennemerland Grande Finale 2021

12-11-2021

Meer informatie & kaarten bestellen