bakkerij putter - puur en intens genieten

Goed brood is gezond - daar werken wij al meer dan 170 jaar aan

Horeca & Retail Food | 2025

Willem Putter is niet alleen de vijfde generatie bakker in de familie. Hij is minstens ook de derde generatie uitvinder. De bakkerij bestaat sinds 1855 en houdt zich al die jaren prima staande door voortdurende vernieuwingen. Van smaakvolle producten, sfeervolle presentatie én technische innovaties. Wat hebben de klanten daaraan? ‘Onze klanten kunnen erop rekenen dat ze altijd de lekkerste kwaliteit krijgen die zo efficiënt mogelijk is gemaakt.’

‘De technische vernieuwingen die ik de afgelopen jaren heb uitgevoerd,’ zegt Willem, ‘zijn er niet alleen voor onze lol. Ze stellen ons in staat om maximale kwaliteit te maken tegen de minste kosten. Door de energiekosten te verlagen kunnen wij ons brood en banket met de beste ingrediënten en de meest zorgvuldige methoden maken zónder dat wij daarvoor de hoofdprijs hoeven te rekenen. En die kwaliteit is ook nog eens gezonder dan die van de meeste andere bakkersproducten.’

Ons vak is zó creatief!

‘Het goed bakken van brood en banket is verre van simpel. Je moet weten wat er ín het brood gebeurt, hoe de ingrediënten op elkaar inwerken, wat het effect van de bakmethoden is, hoe de smaak verandert door kleine toevoegingen zoals vruchten. Ik vind het fascinerende processen en blijf proberen om telkens verder te verbeteren met variaties in samenstelling en bakmethodes.’ In het beroemde spijsbrood van de bakkerij bijvoorbeeld. ‘Mijn grootvader heeft die uitgevonden door – vlak na de oorlog – een zo mooi mogelijk brood te maken met de toen beperkt beschikbare middelen. Hij gebruikte bonenspijs. Inmiddels zitten er naast amandelspijs meer dan 25 ingrediënten in het brood en bakken wij het in twee verschillende varianten.’ De bakkerij heeft patent op het recept en verkoopt er jaarlijks zo’n 30.000 stuks van. ‘Die maken wij in de loop van het jaar, vriezen ze in en dan gaan ze in december allemaal de deur uit.’ Het spijsbrood – en de aanloop van klanten van heinde en verre – is uniek!

Winkel die het ambacht uitstraalt

Tot 2015 had Bakkerij Putter een ‘gewone’ bakkerswinkel. ‘Wij waren al één keer met de winkel verhuisd van de Langebuurt naar de Middelweg, toen wij op de nieuwe plek de gelegenheid kregen het buurpand erbij te trekken. Dat hebben wij aangegrepen om de winkel uit te breiden met een eet- en koffiehoek en met een doorkijkje naar onze rijskast voor desembroden. De koffie zijn wij zelf gaan branden, dus gingen wij die ook los verkopen.’ Ook het zelf branden is door Willem weer met enthousiasme opgepakt. ‘Eerst uit hobby, maar daar kreeg ik ook letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken van het spelen met het brandproces. Nu hebben wij voor onze klanten een serie unieke mélanges.’

Desembrood, maar dan écht

‘Goed brood is gezond. Bij ons zit er niets anders in dan meel, water, zout en óf een beetje gist óf desem. De broden met gist bakken wij op de oude locatie. De desembroden doen wij op de Middelweg, zodat daar gegarandeerd geen gist in kan zitten.’ Het voorbereiden en bakken van de desembroden is een proces dat drie dagen duurt. ‘Door het de tijd te geven krijgt het de kwaliteit die wij belangrijk vinden. En, vergeet niet, dat is echt een stuk gezonder dan het fabrieksbrood dat je doorgaans in de supermarkten aantreft, met zijn enzymen en emulgatoren. Onze klanten proeven het verschil, maar hoeven er niet veel meer voor te betalen.’

Duurzaamheid is efficiënt

Bij de verbouwing heeft Willem zijn best gedaan om de ovens én de koelingen zo energiezuinig mogelijk te maken. ‘Niet voor onszelf – hoewel het beslist scheelde bij de recente energiecrisis – maar juist om onze kwaliteitsproductie toekomstbestendig te maken. Zo kunnen wij onze klanten nog langer bedienen.’


Contactgegevens van Bakkerij Putter

Middelweg 113
1911 EC Uitgeest

• Bel: 0251312426 • E-mail: [email protected] • Website: bakkerijputter.nl

Finale Sterkste Schakel Verkiezing Kennemerland 2025

28-11-2025

Meer informatie & kaarten bestellen