dekker, keurslager en traiteur – lekker van dekker
De Keurslagerij van de familie Dekker in het winkelcentrum ‘De Wijkerbaan’ heeft geen voorgevel. De winkel is over de hele breedte open. ‘Dat zie je natuurlijk vaak in winkelcentra. Wat je niet zo vaak ziet is dat de slagerij van voor naar achter helemaal open is! Wij vinden het belangrijk en leuk om alles wat wij maken te kunnen showen aan onze klanten. Klanten vinden het leuk en mooi!’
De winkel is zo ingericht dat je van de toonbank aan de voorzijde tot de keuken aan de achterzijde kunt zien wat er in de slagerij gebeurt. ‘Wij nodigen klanten ook uit om ons op de vingers te kijken’, lacht Jos Dekker. ‘Wij houden van ons vak en wij vinden het leuk om klanten onze passie van dichtbij te laten beleven. Wij geven ze graag advies op hun vragen, bijvoorbeeld over de juiste manier om een groot stuk vlees aan te snijden voor de BBQ of hoe je een rollade opknoopt. Dat schept toch een band met de klant!’
Keurslager Dekker bestaat sinds 1986 en is opgericht door Marcel en Dyana, de ouders van Jos. Eerst wilde Jos kok worden, maar daar miste hij, zoals hij zegt, de gezelligheid van de mensen. ‘In de slagerij ben je direct in contact met de klant en het leek mij vele malen leuker om gastheer te zijn dan achter in een keuken te werken. Mijn vader wees mij op de Slagersvakopleiding en deze opleiding ben ik gaan volgen. Toen heb ik bij verschillende slagerijen gewerkt om ervaring op te doen en uiteindelijk ben ik voor mijn ouders gaan werken.’ Bij een van die andere slagers ontmoette hij Varinia, die daar als gastvrouw achter de toonbank werkte. Varinia deed de opleiding Hotel- en Eventmanagement en heeft een grote passie voor koken en vanuit die hoek brengt zij veel extra’s in de zaak. ‘Ik wil ervoor zorgen dat bij ons in de winkel komen altijd een verrassende beleving is. Zeker door de sfeer in de zaak, maar ook door de variatie in het aanbod.’
‘Mijn ouders zijn een slagerij begonnen in een supermarkt in Amsterdam, voordat ze naar de Wijkerbaan verhuisden. Op de Wijkerbaan hadden zij een prachtige slagerij met een eigen worstmakerij, waar uiteraard alle vleeswaren en worsten worden geproduceerd tot de dag van vandaag. Tijdens de renovatie van het winkelcentrum kregen zij de kans om te verhuizen naar een unieke plek naast Albert Heijn. Mijn ouders hadden al snel door dat ‘het loopje’ van de consument in die hoek was en dat maakte de keuze niet moeilijk.’ Wekelijks bedient de slagerij honderden klanten, waaronder heel veel vaste klanten. ‘Die kennen wij niet allemaal, maar wij proberen ze wel allemaal zoveel mogelijk bij de winkel te betrekken.’
‘Ik vind het leuk om nieuwe dingen te blijven introduceren,’ zegt Varinia, ‘nieuwe gerechten bij de maaltijden die wij verkopen of aanvullingen bij het Kerstassortiment. Maar ook nieuwe manieren van werken, zoals een ándere logistiek bij het afhandelen van de kerstbestellingen. In de toekomst willen wij vers belegde broodjes gaan introduceren. Met dat soort veranderingen willen wij de winkel telkens verder verbeteren om de wensen van de klanten telkens een stap voor te zijn.’
Eén van de dingen waar al die klanten voor komen is de grillworst van Dekker. ‘De door ons zelf gemaakte – uiteraard! – worst is een begrip geworden in de regio. Daar verkopen wij er wekelijks honderden van. Kom die maar een keer proeven als je in Beverwijk bent.’
Wijkerbaan 4a
1945 WN Beverwijk