het graanpakhuis – goed eten
Vijfhuizen, het enige dorp in de Haarlemmermeer met een historie die teruggaat tot vóór de inpoldering. Niet groot, wel gezellig. En die gezelligheid heeft het in belangrijke mate te danken aan restaurant ‘Het Graanpakhuis’ van Bob Goossens. In tien jaar heeft het die plek verdiend met een uitstekende sfeer en een altijd bijzondere kaart.
‘Iedere avond mag ik hier zo’n dertig gasten maaltijden bereiden die ik zelf mooi vind om te maken. Ik sta alleen in de – open – keuken en heb altijd de gelegenheid om later op de avond met de gasten te mengen. Wij hebben in tien jaar een trouwe schare vaste gasten uit de buurt leren kennen en ik vind het mooi dat ons restaurant hier zo’n fijne plek in het dorp inneemt.’ Bob was jarenlang chef bij restaurant Fortuin in Haarlem, totdat zijn oom hem naar Vijfhuizen haalde. ‘Hij heeft het karakteristieke pand gekocht, gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een restaurant. Het heeft precies de juiste uitstraling en formaat om mijn idee voor een mooie avond voor mijn gasten mogelijk te maken.’ Sinds 2021 is Bob enig eigenaar.
‘De winter is mijn favoriete seizoen,’ zegt Bob, ‘lang tafelen, terwijl het buiten donker is en met kaarsjes op tafel.’ Niet dat de zomeravonden ook niet gezellig zijn: ‘In de zomer zetten wij de grote deuren open en kunnen wij buiten op het terras vierentwintig mensen bedienen. Maar dat soort avonden heb je niet vaak in het Nederlandse weer en wij moeten natuurlijk ook aan de buren denken.’
Sfeer is mooi, maar het menu is nog belangrijker. Bob heeft op dat menu uitzonderlijke gerechten staan. Allemaal dingen die hij met veel smaak op zíjn manier bereidt. ‘Mijn vitello tonnato, bijvoorbeeld, is met rauwe tonijn en wasabi, waarna we deze afmaken met soja pareltjes, zeewier en ponzu, waardoor het Japans is. Dat is een klassieker geworden! Wij maken en garneren alles zelf. Ik ben dol op het voorbereiden van mousses, soepen en ravioli’s met eigen vullingen. Ik snijd de aardappelen voor de friet, wij bakken ons eigen brood.’ Naast het overzichtelijk menu, varieert Bob iedere dag met de specials. ‘Zo blijven wij verrassen.’
De gasten die Bob blijft verrassen komen niet alleen uit Vijfhuizen. ‘Langzaam, maar zeker, krijgen wij gasten van verder weg. In en om Vijfhuizen zijn wij aardig bekend, maar de gasten komen dus ook vanuit de hele Haarlemmermeer, Haarlem en Amsterdam. Ons menu en onze sfeer beginnen aardig bekend te worden.’ Het interieur van het aan de buitenzijde fraai gerestaureerde pand is bij binnenkomst ook verrassend. ‘Wij hebben de binnenzijde van de muren onbehandeld gehouden: kale baksteen en duidelijk zichtbare gebruikssporen van de geschiedenis.’ Die ruwe uitstraling in combinatie met het strakke meubilair en de open keuken verrassen ook. ‘Oorspronkelijk hadden wij ook nogal basaal meubilair. Dat heb ik vervangen toen ik merkte dat mensen niet comfortabel genoeg zaten om wat langer te willen blijven zitten.’
Wat Bob in de loop van de jaren ook heeft aangepast in het aanbod zijn de wijnen. ‘Voorheen hadden wij een beperkte selectie van huiswijnen. Maar ik ben zelf een wijnliefhebber en kies graag iets aparts bij de nieuwe gerechten die ik bedenk. Dus hebben wij het aanbod uitgebreid naar 35 verschillende wijnen. Dat wordt door de liefhebbers van wijn en spijs enorm op prijs gesteld.’
Kromme Spieringweg 458
2141 AP Vijfhuizen