jongeneel brood-banket – meer dan 65 jaar

'35.000 oliebollen voor Oud en Nieuw’

Horeca & Retail Food | 2024

In 2023 heeft John Ruiten, bakker-eigenaar van Bakkerij Jongeneel in Nieuw-Vennep zichzelf getrakteerd. ‘Niet op onze eigen broden, taarten, gebakjes en chocola, maar met een enorme verbouwing in het hart van zijn bedrijf. Achter de winkel hebben wij nieuwe ovens geplaatst en een nieuwe rijskast, met nieuwe vloeren en elektra en vooral een nieuwe indeling.’ Wat merkten zijn klanten daarvan?

‘Om te beginnen zijn wij geen dag dicht geweest. Het was een hele uitdaging om dat mogelijk te maken, maar dat is gelukt. Wij voelen ons vereerd dat onze vaste klanten bleven komen en wij iedereen hebben kunnen bedienen.’ De verbouwing was hard nodig: ‘Ons werk en onze klandizie groeien hier. Om die groei aan te kunnen moesten wij de bakkerij vernieuwen, met een verbeterde indeling. Zo hebben wij ons het werk veel makkelijker gemaakt. Dat merk je in constante kwaliteit en in de hoeveelheid mensen die wij daarmee blij kunnen maken.’

’s Avonds laat nog bestellingen aannemen

John is al vanaf zijn 15e bakker en mikte van het begin af aan op een eigen zaak. ‘Ik werkte al bij Jongeneel toen ik het bedrijf in 2009 mocht overnemen van de vorige bakker.’ Was de verbouwing dan ook de gelegenheid om zijn eigen naam op de gevel te zetten? ‘Nee, beslist niet. ‘Jongeneel’ is een begrip in Nieuw-Vennep en omstreken en ik vind het veel belangrijker dat in stand te houden. Het gaat niet over mij, hè. Het gaat over wat wij voor onze klanten betekenen.’

Met de liefde voor het vak wil John naast kwaliteit ook zoveel mogelijk service bieden. ‘Wij bakken hier de hele week door taarten, ook als die pas ’s avonds laat bij ons besteld worden. Binnen een straal van 10 kilometer komen wij die dan ook bij je bezorgen.’ Niet alleen voor particulieren overigens: ‘Meer dan een derde van ons werk is voor zakelijke klanten.’

Werk maken van zakelijke klanten

Naast bakker is John ook een fervent ondernemer. Toen hij de zaak overnam was er nauwelijks omzet van zakelijke klanten. ‘Daar heb ik zelf werk van gemaakt. Door bij ze binnen te stappen, al is het maar om mijn gezicht te laten zien. Als ze maar aan je denken wanneer ze je nodig hebben. Dan moet je vervolgens wel kwaliteit leveren. En gemak bij het bestellen en afleveren.’ Ook daar is de vernieuwing van de bakkerij belangrijk voor. ‘Wij hebben meer capaciteit, ook voor last-minute bestellingen.’ De zakelijke opdrachtgevers die hij voor Jongeneel verzamelde zijn restaurants, bedrijven, instellingen en kinderdagverblijven. ’Uiteraard speelt onze prijs een rol, maar ik denk dat ze ons brood en banket gewoon lekker vinden.’

Lekker is de helft van het werk

‘Wij besteden met het team veel aandacht aan het omgaan met klanten. Wij doen niet aan zelfbediening, alles gaat via een vriendelijke medewerker.’ Waar ze vooral op letten is denken in oplossingen. ‘Alles kan: extra bakken voor een dikker korstje of pas snijden bij binnenkomst. Voor een klant die altijd net wilde wat-ie niet zag zijn wij dingen apart gaan houden. Wij regelen het gewoon met elkaar.’ Ook als er met Oud & Nieuw 35.000 oliebollen gebakken worden. ‘Wij maken ze lekker en wij maken het feestelijk voor de klant. Dan staan ze tot ver in de straat tóch vrolijk in de rij en daar hebben wij dan weer enorm respect voor.’


Contactgegevens van Bakkerij Jongeneel

Venneperweg 461
2153 AD Nieuw-Vennep

• Bel: 0252672353 • E-mail: [email protected] • Website: www.bakkerij-jongeneel.nl

Sterkste Schakel van de regio Kennemerland Grande Finale 2024

06-12-2024

Meer informatie & kaarten bestellen