banketbakkerij wim koelman – brood, banket, bonbons
Mídden in Heemskerk, naast de middeleeuwse kerk, ligt het Burgemeester Nielenplein. Niet zo heel groot, maar groot genoeg voor vele plaatselijke activiteiten: van feesten en herdenkingen tot de wekelijkse markt. In de hoek van het plein zit al dertig jaar de banketbakkerij van de familie Koelman. ‘Het was de eerste plek in het centrum, naast de gewone cafés, waar je overdag een goede kop koffie kunt drinken,’ vertelt eigenaar Sjon Koelman. ‘Uiteraard met een mooi gebakje erbij.’
‘Wij hebben dertig soorten, zelf ter plekke gemaakt, gebak, dus je kunt hier iedere dag iets anders krijgen. Midden in het dorp hebben wij een prachtige plek voor iedereen die – tijdens het winkelen, op bij een fietstocht of gewoon tussendoor – even wil genieten van een rustig moment met koffie (of thee).’ De zaak is ruim en open opgezet en met mooi weer is er een ruim terras. ‘Maar binnen zitten is leuker, want dan zit je naast de gebakjes!’
‘Toen mijn vader in 1983 met een eigen winkel begon kon hij zelf geen banket bakken. Aanvankelijk verkochten wij banket van anderen. Maar ik werd heel snel door het vak gegrepen en ging de banketbakkersopleiding doen. Mijn vader kocht een oven en vanaf dat moment ging het hard.’ Meer dan veertig jaar later kan het bedrijf zich meten met de beste banketbakkers van Nederland. De zaak is zes dagen per week geopend, heeft meer dan vijftien medewerkers en al het lekkers wordt via de webshop ook nog lokaal bezorgd. ‘Mijn vader en ik hebben ons aan elkaar opgetrokken – onder leiding van mijn moeder, natuurlijk – om er de mooie zaak van te maken die het nu is. Zo hebben wij ook samen de uitbreiding met de konditorei bedacht. Een gouden idee!’
Een slimme ondernemer bedenkt een product dat exclusief door zijn bedrijf geleverd kan worden. Dat is de Koelmannen ook gelukt met de ‘Heemskerkse Ezelsoor’. ‘Wij wilden een gebakje maken met een lokaal tintje. Met de Heemskerkse traditie van aardbeienteelt, die dan met de ezel naar de veiling in Beverwijk werden gebracht kwamen wij op de ‘ezelsoor’: een cakeje met aardbeienbavarois, afgedekt met marsepein in de vorm van een ezelsoor.’ Koelman begon in 2009 met de ‘ezelsoor’ en maakt ze nog steeds. ‘In vele varianten zelfs: oranje op Koningsdag, mini-oortjes om weg te happen en verder op maat en smaak naar wens van de klant bij speciale gelegenheden.’
‘Wij kunnen altijd maken wat de klant het lekkerst vindt. Dat geldt natuurlijk voor de patisserie. Daar besteden wij veel tijd aan taarten naar wens. Maar het geldt ook in de konditorei. Je probeert gasten zoveel mogelijk met variatie en gemak te bedienen. Die neiging om het voor de klant zo fijn mogelijk te maken zit er bij ons wel in gebakken.’ Bij al die dienstbaarheid houdt Koelman wél de kwaliteit als belangrijkste uitgangspunt. ‘Aan de ene kant hebben wij al veertig jaar dezelfde soort slagroom. Die is goed en smakelijk, dus daar houden wij aan vast. Aan de andere kant stappen wij dit jaar nog over naar een ándere koffieleverancier. Daar kiezen wij voor een betere kwaliteit, mét een lokaal verhaal. Dat wordt koffie van een Hoornse koffiebrander, die wij hier gaan zetten met een Italiaans apparaat. Je kunt bij ons van alles krijgen, maar alleen als wij het ook goed vinden.’
Burgemeester Nielenplein 24
1961 NV Heemskerk
De andere 5 genomineerden van Horeca & Retail Food in 2024.
06-12-2024