brasserie de canette
Joey Minchillo heeft over ieder detail nagedacht: ‘De groene marmeren tafeltjes, de vorm van het peper- en zoutstel, de muurschildering, de kaart (uiteraard), de halfronde leren banken, het hoge plafond bij de bar; bij alles heb ik mij afgevraagd wat de gast ziet, ruikt of proeft wanneer hij of zij binnenkomt.’ Ze gaan zelfs zo ver dat er géén bordjes ‘gereserveerd’ op de tafels staan, maar juist ‘Welkom Linda’ of ‘Welkom Albert’. ‘Alles om onze gasten een ervaring te geven die nét even anders is.’
Net even anders is ook het menu. ‘Wij zijn iedere dag van ontbijt tot laat diner geopend en voor ieder moment van de dag hebben wij ons eigen aanbod. Onze ontbijtkeuzes met eigerechten, croques en sappen gaan nu al verder dan de meeste andere zaken. Bij de lunch hebben wij – o.m. zelfgemaakte steak tartaar en de Tournedos Rossini bij het diner is nu al befaamd in Heemstede. Wij zijn daarin beslist eigenzinnig omdat wij de culinaire sfeer van een echt Franse brasserie willen neerzetten.’
Vijftien jaar werkte Minchillo in de facilitaire dienstverlening. ‘Uiteindelijk miste ik het vak waarvoor ik eigenlijk ben opgeleid en waar mijn hart ligt. Begin 2020 kreeg ik door het verplichte thuiswerken – net als zovelen – ruimschoots de gelegenheid om na te denken over mijn toekomst. Dat moest een eigen restaurant worden. Ik heb twee weken extra vakantie genomen en heb alle horeca in Heemstede van dichtbij bekeken. Na die twee weken had ik mijn plan rond: de stijl, de aankleding en het culinaire aanbod.’ Op de hoek van de Binnenweg en de Julianalaan huurde hij een pand. ‘Wij hebben het interieur volledig verbouwd, met een verhoogd plafond, nieuwe glas-in-lood bovenlichten (waarvan iedereen nu denkt dat ze origineel zijn) en een muurschildering van Floris Felix. Buiten hebben wij een groot terras en binnen geven wij je met veel groen – ook planten – het gevoel dat je thuis bent. Zo’n soort restaurant bestond er nog niet in Heemstede en wij hebben dan ook een vliegende start gemaakt.’
Een nieuw restaurant heeft altijd een eerste aanloop vanwege de nieuwigheid. ‘Het was leuk om sinds de start in mei 2021 uit te proberen hoe eigenzinnig wij konden zijn met onze gasten. Aan de ene kant betekent dat dat je mooie gerechten van het menu moet halen, zoals Franse bloedworst, aan de andere kant hebben wij de Tournedos Rossini na een korte onderbreking snel weer teruggebracht. De ‘lobster roll’ is ook zo’n succesnummer en in plaats van een vitello tonato van kalfsvlees hebben wij vanuit onze eigen duurzaamheidsambitie succesvol een maiale tonato van varkensvlees geïntroduceerd. Zo is de samenstelling van het menu al meteen een geven en nemen tussen ons en de gasten geworden.’
Het concept was in de zomer van 2021 goed aangeslagen. ‘Na de eerste kennismaking en goede recensies bleven de gasten komen. Toen wij net lekker liepen moesten wij weer dicht (november/februari). Ook daar zijn wij goed uitgekomen. Sterker nog: wij kwamen eruit met een uitbreiding van de werkzaamheden. Wij hebben het buurpand erbij gehuurd en daar de Petite Canette van gemaakt. Een ruimte waar wij een andere wens van onze klanten kunnen vervullen. De Petite Canette is te huur voor private dining, vergaderingen high tea’s en borrels voor middelgrote gezelschappen.’ Minchillo is sinds hij terug is in het vak weer helemaal gelukkig. ‘Ik wandel iedere dag met plezier naar mijn werk.’
Binnenweg 10
2101 JK Heemstede
De andere 5 genomineerden van Horeca & Retail Food in 2024.