tandprothetische praktijk die het hele traject onder één dak aanbiedt

Samen met de klant in de spiegel kijken

Dienstverlening (< 5 medewerkers) | 2021

Fred van der Linde maakt al bijna veertig jaar kunstgebitten, implantaten en plaatjes. Al die tijd werkt hij al ‘aan de stoel’ waar hij goed kijkt en luistert naar zijn klanten. “Een kunstgebit aanmeten gaat veel verder dan tandtechniek alleen. Wanneer iemand een goed functionerend kunstgebit krijgt houdt dat ook veel meer in dan alleen maar nieuwe tanden en kiezen.”

“Een gebrekkig gebit hindert hoe je eet, hindert hoe je spreekt en verstoort je gezicht.” Van der Linde kan enthousiast vertellen wat hij met zijn team voor zijn cliënten kan betekenen. “Je kunt je voorstellen hoe blij wij onze cliëntenkunnen maken. Die gaan beter eten, makkelijker spreken en ze zien er prettiger uit. Het zijn werelden van verschil.”

Is het geen uitstervend vak, omdat de tandverzorging in Nederland zoveel beter is dan vroeger? “Was het maar waar. Snoepen, drugsgebruik, angst voor de tandarts, energiedrankjes of gewoon pech maakt dat protheses nodig blijven. Ik doe alleen niet mee met de mode: dus liever geen protheses als er geen medisch-biologisch probleem is.”

Aan de stoel, achter één deur

Een goede tandprotheticus is een specialist. Die kan een prothese aanmeten én zelf maken. “Daar hebben wij een stevige opleiding voor genoten, waarmee wij tussen de tandarts en de tandtechnicus in staan.” Bij Van der Linde verzorgen ze het hele traject achter één voordeur. “Sinds kort werken wij samen met een tandarts-implantoloog. Zo hoeven onze patiënten naar slechts een adres en dat maakt het een stuk makkelijker voor ze.” 

Het is ook prettiger in de stoel. “Ons werk is hoe dan ook een medische ingreep. En dat kan letterlijk en figuurlijk ingrijpend zijn. Daar zijn wij ons ‘aan de stoel’ zeer bewust van. Wij houden dus rekening met alle gevoelens.” Overigens zijn het wel twee adressen: naast de hoofdvestiging in IJmuiden, houdt Van der Linde ook spreekuur aan de Parklaan in Haarlem. “En ik ga bij verschillende verzorgingstehuizen op huisbezoek.”

Serieuze zorgverlener

Van der Linde zorgt niet alleen goed voor zijn patiënten, hij heeft ook vele jaren in het bestuur van de beroepsvereniging gezorgd voor de ontwikkeling van het vak. “In 1997 werd ons vak ‘bekroond’ met bescherming onder de Wet BIG. Dat was een erkenning van de combinatie van technisch vakmanschap met de verantwoordelijkheid van een zorgverlener.” Sinds twee jaar is de opleiding op HBO-niveau gebracht.

Prothese werkt ook wanneer je niet kauwt

“Gek genoeg zijn er nog steeds mensen aan wie je het nut van een prothese moet uitleggen. De kaken slinken in de loop der jaren, dat zie je ook aan het uiterlijk van de drager.”  Ook dat is een belangrijke reden voor mensen om zich een nette prothese te laten aanmeten. “Dat aanmeten luistert weer nauw, want ook daarvan zie je van buiten of hij klopt of niet.” Van der Linde besteedt dus tijd om samen met zijn klant in de spiegel te kijken. “Wanneer wij ons werk goed doen maken wij letterlijk en figuurlijk blije gezichten bij onze cliënten.”

 


Contactgegevens van Praktijk F.W. van der Linde

Planetenweg 52
1973 BH IJmuiden

TelefoonnummerE-mailadresWebsite