jacqueline schutter en dennie wellerdieck produceren zekerheid

‘Wij maken het ‘noodzakelijke kwaad’ extra waardevol'

Dienstverlening (< 5 medewerkers) | 2021

“De plicht om de jaarrekening van je bedrijf te laten controleren is er niet voor niks.” Jacqueline Schutter ontkomt niet aan een kleine inleiding: “Daarmee geef je alle betrokken partijen zekerheid, en dus vertrouwen, over je bedrijf. Maar wij doen die controle altijd zo, dat je er ook nog wat extra’s uit haalt: vooral beter inzicht op het ondernemen zelf.”

Samen met compagnon Dennie Wellerdieck stapte Schutter drie jaar geleden uit een middelgroot kantoor. “Wij wilden voor onszelf beginnen om de controles persoonlijker te maken.” Bij die start hebben ze een klantenportefeuille overgenomen, die inmiddels is verdubbeld. “Wij zijn erg dankbaar dat die klanten vertrouwen hadden om ook met ons mee te gaan.” Dat zij die oorspronkelijke klanten nog steeds hebben én er meer geworven hebben laat zien dat ze iets goed doen. Wat dan?

Controles van grote bedrijven met een klein team

“Voor het controleren van jaarrekeningen van grotere bedrijven heb je een vergunning nodig. Het kost moeite om aan de verplichtingen daarvoor te voldoen en wij zien dat kleinere kantoren hun vergunning inleveren. Wij roeien tegen de stroom in, omdat wij juist pluspunten zien in ´audit only´.” Het belangrijkste pluspunt is het directe contact tussen de ondernemer en de accountant die zijn handtekening zet. “Bij grotere kantoren is dit vaak gescheiden: een team medewerkers doet het monnikenwerk, de partner tekent. Daar gaat informatie verloren en vooral de mogelijkheid om – gezaghebbend en persoonlijk – met de klant mee te denken over zijn wensen en bedoelingen. Wij kénnen onze ondernemers.”

Controle betekent inzicht

Voor Schutter en Wellerdieck zit daar juist het plezier van hun werk: “Wij zoeken naar de extra’s van ons werk voor de ondernemer.” Het ‘noodzakelijke kwaad’ van de controle zelf voeren zij uiteraard keurig volgens de normen en met moderne middelen uit. “Echt waardevol is onze bespreking van de controle met de klant. Daarbij geven wij inzichten die verder gaan dan de juistheid van de cijfers. Ze gaan over de hele bedrijfsvoering: hoe zijn de cijfers ontstaan? Welke historie zit erin, zegt dat iets over de toekomst?” Met die inzichten kunnen Schutter en Wellerdieck hun opdrachtgevers adviseren. “Wij hebben er erg veel plezier in onze klanten enthousiast te maken om meer uit de controle te halen.”

Ondernemer onder ondernemers

Berkenrode Audit bestaat pas drie jaar. “Maar Dennie en ik zijn beide registeraccountant en hebben tientallen jaren ervaring. Het helpt enorm dat wij ons voor onze klanten kunnen neerzetten als ondernemers onder ondernemers. Zo zijn wij duidelijk veel meer bij hen betrokken. Dat schept ook de ruimte om directer, persoonlijker commentaar te geven.”

Daar komt nog bij dat hun ervaring met verschillende bedrijfstakken breed is. “Wij zien allerlei ondernemingen van binnen. Daar gaan wij natuurlijk niets over zeggen, maar wij leren er wel patronen in verschillende sectoren door. Dat helpt weer bij onze beoordeling en advisering.”

De bewuste keuzes leidden tot een vliegende start voor Berkenrode. “Inmiddels is het team verdubbeld: het is leuk om jonge mensen enthousiast te maken voor ons prachtige vak. Die groei gaat nog wel even door, maar wij zullen het oog op de klant nooit loslaten.”


Contactgegevens van Berkenrode Audit

Herenweg 133
2105 MG Heemstede

• Bel: 0233035930 • E-mail: [email protected] • Website: www.berkenrodeaudit.nl

Sterkste Schakel van de regio Kennemerland Grande Finale 2024

06-12-2024

Meer informatie & kaarten bestellen