postma vleeswaren - kwaliteit door ambacht
Postma Vleeswaren verjongt zichzelf opnieuw. De ambachtelijke vleeswarenmaker uit Haarlem is sinds 1 februari van dit jaar eigendom van vleesgroothandel Peter Konijn uit Alkmaar. ‘Peter Konijn is al jaren vertrouwde vleesleverancier van ons bedrijf,’ legt Ben van den Berg uit, ‘en zij begrijpen goed hoe wij met ons vleeswarenbedrijf nog meer slagerijen van dienst kunnen zijn.’
Ben van den Berg is blij met de overname die de toekomst van Postma een nieuwe boost geeft. ‘In de afgelopen twintig jaar heb ik het bedrijf veranderd van leverancier van standaardvleeswaren naar leverancier van specialiteiten. Specialiteiten in ham, spek en worst die voor slagerijen te omslachtig zijn om zelf te maken. Met de steun van Peter Konijn kunnen wij daar nog meer slagerijen blij mee maken. En zij hun klanten!’
Het gat in de markt dat Van den Berg zag was het wegebben van kennis van ambachtelijke vleeswaren door slagers. ‘Daar ben ik in gesprongen door die slagers te vertellen dat zij ons kunnen zien als ‘knecht op afstand’.’ Wel een hele kundige knecht, want bij Postma hebben alle medewerkers verstand van en liefde voor het ambacht. ‘Ons team (10 man/vrouw) bestaat uit vakmensen die iedere week grote en kleine partijen van zo’n 50 specialiteiten maken. Een flink deel is al tientallen jaren in dienst en kent alle eigenaardigheden van varken, koe of kip.’
Maaikel Bontekoning is de eigenaar van Peter Konijn die de kans van de overname aangreep. ‘Wij zien de kracht van de aanpak van Postma en zijn ervan overtuigd dat er een win-win is te behalen. Naast kostenvoordelen zullen wij de klantenbestanden kunnen samenvoegen, zodat wij nog meer slagers kunnen blij maken.’ Kan het bedrijf dan nog verder groeien? ‘Van den Berg is erin geslaagd het productieproces zo in te richten dat het niet uitmaakt of hij in één keer 1.000 kilo van een product maakt of tien keer 100 kilo van verschillende producten. Dat schept genoeg mogelijkheden.’
Dat maakt de kosten voor de slager zeer overzichtelijk, terwijl Postma tóch produceert op recept van de slager. ‘Voor verschillende klanten hebben wij wel tientallen recepturen die wij op afroep kunnen maken.’
‘Wij doen natuurlijk mee aan allerlei beurzen, o.m. georganiseerd door het Nederlands Worstmakersgilde. Die hebben ons werk al herhaalde malen bekroond, waaronder in 2020 die van de Beste van Nederland.’ Bij die beurzen was Van den Berg altijd actief om behalve met de kwaliteit van zijn werk ook op een andere manier aandacht te trekken: ‘Wij hebben een keer slagroomtaarten uitgedeeld op een vleeswarenbeurs. Met zoiets onverwachts speel je jezelf toch in the picture. Uit de belangstelling die dat trekt blijft er altijd wel weer een klant hangen!’
Vleeswaren maken hoort bij het slagersvak dat etenswaren maakt van dieren. Van den Berg en Bontekoning willen met hun manier van doen kwaliteit met een verhaal leveren. ‘Die dieren verdienen het dat wij – en de slagers – respectvol met het vlees omgaan.’
Grijpensteinweg 15
2014 KX Haarlem