landgoed groenendaal - ‘lekker genieten’
Wie kent het Landgoed in het Groenendaalse bos in Heemstede nou niet? Al is het maar van het langslopen tijdens een zondagse boswandeling. Of van een heerlijke lunch op het zonovergoten terras. Of als bezoeker van een zakelijk evenement of stijlvolle bruiloft. Deze oase van rust en gastvrijheid bestaat inmiddels meer dan een eeuw en wordt al die tijd door de familie Uitendaal gerund. Sinds 2010 staat Hein Uitendaal, de 4e generatie aan het roer.
‘Het landgoed werd in 1913 “gered” van de oprukkende bollenboeren toen de gemeente Heemstede het aankocht. Voor het ‘Ververschingshuis’ zocht men in 1917 een nieuwe exploitant en dat werd mijn overgrootvader.’ Hein is er trots op dat zijn familie al vier generaties lang bij het Landgoed betrokken is en sinds 2017 het Predicaat Hofleverancier mag voeren. ‘Maar dat is voor onze gasten minder belangrijk, die komen hier vooral om te genieten van mooie gerechten, goede service en een fijne beleving.’
‘Ons team bestaat uit zo’n vijftien vaste krachten waarvan het leeuwendeel hier al jarenlang werkt. Ze hebben allen een aangeboren gevoel voor gastvrijheid en passen niet alleen goed bij elkaar maar ook op elkaar. Het is een hechte groep en die saamhorigheid werkt positief door in de hoge mate van kwaliteit die wij bieden.’
Reserveren heeft de voorkeur omdat het restaurant in combinatie met de zalen regelmatig exclusief geboekt is voor private events. ‘Het is niet leuk voor gasten om voor een dichte deur te staan en daarom is vooraf reserveren de meest veilige keuze. Zeker als men voorkeur heeft voor een plekje in de Serre of op het terras.’
Landgoed Groenendaal staat bekend als fijne locatie voor een heel scala aan zowel zakelijke als privé bijeenkomsten. ‘Voor bruiloften, vergaderingen, jubilea en personeelsfeesten hebben wij diverse zalen ter beschikking. Men kan al terecht voor een overleg en très petit comité maar een bijeenkomst voor 200 gasten kan net zo makkelijk.’
Volgens Hein is het succes vooral te danken aan de bijzondere ambiance. ‘De unieke plek in het bos vormt samen met het klassieke pand en het verrassende interieur een mooi decor maar het is ons team dat daadwerkelijk voor de ambiance zorgt. Bruidsparen zijn ook gecharmeerd van de kwaliteit van de culinaire invulling en de talloze mogelijkheden.’
Ook smaak is een van de belangrijkste pijlers in het restaurant. ‘Afgelopen september hebben wij een nieuwe chef-kok verwelkomd. Zijn komst brengt een verfrissende wind in de keuken en dat heeft geresulteerd in creatieve menu’s met veelal seizoensgebonden producten en verrassende smaakcombinaties. Zijn voorliefde voor koken met groente heeft inmiddels geleid tot een extra vegetarisch zesgangenmenu op de bestaande kaart en dat durf ik nu al succesvol te noemen.’
‘Wij serveren niet alleen à la carte in het restaurant en op het terras maar ook in een private lunch- of dinnersetting in een van de intiemere zalen. Met ons team bieden wij naast prachtige gerechten een service die lunchen of dineren op deze bijzondere plek tot een heerlijke beleving maakt.’
Groenendaal 3
2104 WP Heemstede
De andere 5 genomineerden van Horeca & Retail Food in 2023.