keurslager ilja kattenberg – verstand van lekker eten
‘Verstand van lekker eten gaat bij ons nog verder dan een mooi stuk vlees’, vertelt Ilja Kattenberg, ‘wij maken net zo lief een goede Gado-Gado als kant-en-klaar maaltijd.’ Hij doet graag altijd net iets meer voor de klant en heeft als enige beperking de grootte van zijn zaak. ‘Ik prijs mij gelukkig met een goed team waarin wij zelfs twee jongens hebben die de slagersvakschool doen.’
Hoewel Ilja pas vijf jaar zijn eigen zaak in het winkelcentrum Toolenburg heeft is hij nu al blij met de jonge medewerkers in het team die hij in hun groei in het vak mag begeleiden. ‘Toen ik twintig jaar geleden begon – bij de slagerij die nu zijn naam draagt – werd ik ook geïnspireerd door mijn voorganger.’ Er is in die tijd veel gebeurd: ‘Eigenlijk wilde ik kok worden en was werken in de slagerij een zaterdagbaantje. Maar het is zo’n mooi vak. Wij mogen iedere dag de lekkerste dingen maken voor mensen.’ Vlees natuurlijk, en vleeswaren, maar ook steeds meer kant-en-klaar maaltijden, salades en soepen om de drukbezette consument te ontlasten.
Altijd net iets meer doen voor de klant
‘Ik maak met liefde iets dat niet in het schap ligt: een speciaal stuk vlees, een worst volgens eigen recept of een maaltijdidee.’ Hij veranderde de porties van de maaltijden naar een-persoons. ‘Daarmee maken wij het mensen nóg makkelijker.’ En uiteraard denken ze met de klant mee. ‘Als iemand voor een BBQ inkopen komt doen, dan verkopen wij liever iets minder dat echt gewaardeerd wordt, dan teveel waarvan overblijft.’
Smaak is voor Ilja het belangrijkste uitgangspunt: ‘Je komt bij ons voor iets lekkers. Die smaak komt niet alleen door de juiste bereiding en receptuur, het komt ook door de kwaliteit van het vlees dat wij verkopen. Wij kopen het meeste in bij Nederlandse boeren die wij goed kennen. Dat proef je ook.’
Er kan zelfs nóg veel meer
Toolenburg is voor de slagerij een prima locatie. ‘Het is een goede buurt, waar wij veel vaste klanten hebben. Wij zien de bevolking zelfs langzaamaan een beetje verjongen, met tweeverdieners zonder kinderen. Zeker met onze maaltijden spelen wij daarop in.’ Met die maaltijden is hij eigenlijk pas kort geleden serieus begonnen. ‘Een van onze jongens verzint telkens nieuwe recepten.’ Variatie doet eten en dat zien ze terug in de omzet!
Daarnaast heeft Ilja nog een paar andere extra activiteiten wel in gedachten. ‘Je kunt denken aan online bestellingen, broodjes, nog meer maaltijden. Maar daarvoor moeten wij nog een keer de puzzel maken van de vierkante meters.’
Zijn er innovaties in het vak?
Ilja heeft de smaak van het eigen ondernemerschap ook goed te pakken en de blik ferm op de toekomst. ‘Wij zullen steeds vaker vegetarische gerechten, soepen en burgers gaan maken, maar alléén als wij ze zelf lekker vinden. Daarnaast hebben wij sowieso oog voor de balans tussen dierenwelzijn en milieu-effecten.’ Als het goed smaakt en makkelijk is voor de klanten dan zul je het bij de slagerij van Ilja gaan aantreffen. ‘En gewoon vriendelijk zijn in de winkel verandert nooit!’
Markenburg 101
2135 DS Hoofddorp
De andere 5 genomineerden van Horeca & Retail Food in 2023.