patisserie tummers – l‘artisan des petits bonheurs

‘Ieder kwartaal breng ik de laatste patisserie-trends uit Parijs naar Heemstede’

Horeca & Retail Food | 2023

‘Op Koningsdag staat de rij voor oranje soezen en tompoezen tot in de straat achter ons,’ glundert Ritchie Soekhlal, ‘dan geven wij de bewoners waar die voor de deur langskomt een cadeaubon met een extraatje. Dat zijn wij aan onze stand verplicht.’ Het geeft ook aan hoe hij vorm geeft aan het zijn van dé Heemsteedse patisserie. ‘Wij zijn al meer dan 100 jaar deel van de gemeenschap.’

Van die meer dan 100 jaar staat Ritchie er nu vier aan het roer. ‘In 2019 heb ik het bedrijf overgenomen van de vorige eigenaren. Daarvoor was ik zelf helemaal, verliefd geworden op het vak bij een patissier met drie zaken in Leiden, Oegstgeest en de Markthal in Rotterdam. Eerst deed ik voor hen alleen de marketing, later sprong ik bij drukte bij achter de toonbank.’ Hij ontdekte hoe enorm leuk het is om mensen blij te maken met lekkernijen. ‘Dus toen ik de kans kreeg om Tummers over te nemen greep ik die met beide handen aan.’

‘Tummers is de lekkerste in de verre omtrek’

‘In Nederland zijn er tien top-patissiers, ik hoop heel erg dat wij ons daartoe mogen rekenen.’ Het ontbreekt Ritchie niet aan ambitie, maar met de geschiedenis van het bedrijf heeft hij een goed uitgangspunt. ‘Voor ons begint het met het gebruik van de juiste ingrediënten: verse room, echte vruchtenpuree, zelfgemaakt roomboter-bladerdeeg. Wij hebben patissiers in de patisserie die daar de lekkerste dingen van maken. En wij gaan mee met de seizoenen.’ Om de aandacht in de patisserie verder te focussen besloot Ritchie ook het aantal soorten gebakjes te verminderen! ‘Waar wij eerst zo’n 25 verschillende soorten producten hadden, zijn dat er nu nog maar zo’n vijftien. Zo kunnen wij nog duurzamer produceren en ons kwaliteitsniveau waarborgen.’ Voor inspiratie bezoekt hij ieder kwartaal Parijs: ‘nog steeds de toonaangevende plek voor patisserie.’

Heemsteedse bol

‘De showrunners in de boutique zijn de tompouces, aardbeiengebakjes, en natuurlijk de Heemsteedse bol. Daarnaast verzorgen wij uiteraard veel gebak voor feesten en partijen en maken wij bruids- en verjaardagstaarten.’ Ná het maken van kwaliteit staat de sfeer in de zaak bovenaan. ‘Wij hebben na de overname tijd en moeite genomen om er weer helemaal te zijn voor de klant. De gastvrouwen en -heren aan de toonbank zetten daarbij de sfeer en dat doen ze heel goed.’ De aanleiding voor aankoop van Tummers’ lekkernijen is sowieso vaak feestelijk, dus dat feestje mag al aan de toonbank beginnen. ‘Dat geldt voor de ijsjes in de zomer, maar dat geldt zeker voor bruidstaarten en alle mogelijke speciale wensen van klanten.’

Op naar 125 jaar!

‘Corona’ gooide roet in het eten bij het eeuwfeest in 2021. ‘Wij gaan nu gewoonweg hard werken naar het volgende kroonjaar.’ Ritchie heeft in korte tijd de zaak weer stevig neergezet. ‘En bovenop de veranderingen die wij nu al hebben doorgevoerd zijn er veel plannen voor de toekomst. Wij kunnen nu gaan nadenken over manieren om het werk makkelijker te maken: mechaniseren van zwaar werk in de bakkerij bijvoorbeeld. Maar ook het verbouwen van de winkel, het opleiden van jonge banketbakkers en natuurlijk nog meer lekkers.’

Bij Tummers hebben ze geen eigen verjaardag nodig om er een feest van te maken.


Contactgegevens van Patisserie Tummers

Binnenweg 133
2101 JE Heemstede

• Bel: 0235283005 • E-mail: [email protected] • Website: patisserietummers.nl