partspoint – alles draait om u, uw monteurs en uw garage en natuurlijk uw klanten

‘Wij zorgen ervoor dat een universeel autobedrijf onafhankelijk kan blijven’

Automotive | 2023

‘Eén ding staat bij ons werk bovenaan,’ benadrukt regiomanager operatie Rob Jansen van auto-onderdelen groothandel PartsPoint in Hoofddorp. ‘Aan het einde van de dag wil de automobilist zijn auto weer helemaal in orde meenemen van de garage. Dat maken wij voor onze klanten – van dorpsgarage tot en met dealerketen – mogelijk.’ Daarvoor rekent hij op goede mensen op de werkvloer en op een geramd logistiek proces.

‘Vier tot vijf keer per dag rijden wij een route door de regio om onderdelen bij onze klanten af te leveren. Zij bestellen die online in ons systeem en zien dan meteen hoe laat de spullen er zullen zijn. Die distributie doen wij heel slim en wij hebben altijd mogelijkheden om tussendoor nog extra ritten te rijden. Alles draait bij ons om ‘het juiste onderdeel op het juiste moment’. De fijnmazige distributie vergt veel organisatie: een goed bestelsysteem, een telefonische helpdesk, perfect voorraadbeheer en kennis van alle mogelijke materialen en onderdelen. ‘Nee verkopen’ is in deze handel geen optie, dus hebben wij veel geïnvesteerd in de processen die dit voorkomen.’

PartsPoint is een bundeling van krachten van vele groothandels

‘De veranderingen in de automotive-branche denderen maar door. Er zijn grote dealerketens ontstaan en merkonafhankelijke garagebedrijven scharen zich onder mooie formuleketens. Daarnaast zijn auto’s veel complexer geworden en dan heb ik het nog niet eens over de veranderingen naar elektrische aandrijving.’ In die veranderende wereld is PartsPoint ontstaan uit een samenvoeging van vele groothandels, waarvan Brezan wellicht de bekendste is. ‘Door de bundeling van krachten konden wij op een veel hoger niveau investeren in ICT en logistiek en dat begint zich afgelopen jaren uit te betalen.’

‘Wij ondersteunen de local heroes’

Als groothandel van auto-onderdelen is PartsPoint merkonafhankelijk. ‘Wij kunnen alles leveren, of het nu voor je Tesla of je Kia is. Dat maakt het voor merkonafhankelijke garagebedrijven érg makkelijk. Dat geldt zeker ook voor de bij garageformules aangesloten bedrijven. Formules als CarProf en Autovakmeester hebben wij zelf in de markt gezet en door onze preffered supplier-status van Bosch zijn wij ook nauw betrokken bij hun formules. Door via dat soort formules het kwaliteitsniveau van vakgarages te ondersteunen zorgen wij dat de ‘local heroes’ kunnen voortbestaan en geld kunnen verdienen.

BIG data!

Met bijna 100 vestigingen die tienduizenden klanten bedienen is de hoeveelheid gegevens die PartsPoint heeft over auto’s en hun onderdelen enorm groot. ‘Wij weten van ieder type auto welk onderdeel het vaakst vervangen wordt. Met die grote hoeveelheid gegevens kunnen wij onze eigen voorraadposities tot op de vestiging nauwkeurig op peil houden. Zelfs per seizoen, denk bijvoorbeeld aan accu’s.’ Met die big data willen ze nu ook hun afnemers gaan helpen. ‘Een garage kan ons toestemming verlenen hun – geanonimiseerde – gegevens van auto’s van hun klanten te matchen met ons systeem. Op basis daarvan kunnen wij hen weer terugkoppeling geven over de efficiency van hun werkplaats, van hun eigen voorraad en zelfs van te verwachten reparatiedruk en gebruik van onderdelen.’ Zo maken ze het hun klanten nóg makkelijker.


Contactgegevens van PartsPoint Hoofddorp

Jacobus Spijkerdreef 26
2132 PZ Hoofddorp

• Bel: 0235639463 • E-mail: [email protected] • Website: www.partspoint.nl